Lihaskalvo Manipulaatio

Lihaskalvot ovat olleet suuren huomion ja mielenkiinnon kohteena viime aikoina.

Monet ovat jopa tuominneet että fasciaalinen kudos tulee unohtumaan muoti-ilmiönä parissa vuodessa.

LIhaskalvoja on kylläkin tutkittu jo vuosituhansia, joten tuskimpa vaan ihan "muoti" ilmiö tämä on, vaikka monelle uusi sana ja käsite, toistaiseksi. Länsimaisessa lääketieteessä Dr.Still (osteopatian suuria sanansaattajia), kuvasi 1800-luvun kirjoituksissaan kuinka tärkeää on lihaskalvot ja niiden hoito ja samalla oli hyvin vakuuttunut näiden merkittävästä yhteydestä keskushermostoon.

Voiko lihaskalvoja hoitaa? Entä voiko niitä avata tai venyttää? Yhtä hyvin voidaan myös kysyä muita ikuisuuskysymyksiä: voiko nikamia avata tai pistää paikoilleen, tai voiko tukkoisia lihaksia avata?

Nikamien, lihasten ja yhtä hyvin kalvojen ”avaaminen” ei ole korrekti eikä ammattimainen ilmaisu tai termi. Suuri osa asiakkaista (ja / tai potilaista) kuitenkin tietää ja tuntee termin ”avaaminen” ja he käyttävät sitä. On myös suositeltua käyttää sitä kieltä mitä asiakas ymmärtää, tämän vuoksi olisi siis edelleenkin perusteltua puhua kudosten ”avaamisesta”.

Haluamme tai emme, lihaskalvot ovat läsnä kehossamme ja ne vaikuttavat meidän elimistömme kykyyn liikkua yhdessä hermoston kanssa. Hermostossa, kognitioissa, liikkeen hallinnassa ja myös mekaanisessa hoitotyössä on vielä paljon tutkimatonta tai huonosti tutkittua aluetta. Aina kun tekniikan kehittyessä saamme vastauksen johonkin kysymykseen, saamme samalla tusinan uusia kysymyksiä ja tulemme kyseenalaistaneeksi vanhoja totuttuja oppeja. Joitakin pelottaa vanhan totutun tiedon mureneminen ja myöntäminen että perusteet joita on tullut sanoneeksi kollegoille ja asiakkaille eivät ehkä olleetkaan totta. Itse kutsun tuota oppimiseksi ja kehittymiseksi

Edellä kirjoitettu teksti on osittain lainattua,ja sen on kirjoittanut suomen Myofascia Guru,
Mika Pihlman
Manipulatiivinen fysioterapeutti, opettaja
MT-Physio Oy
Turun Hieronta-akatemia